Sudjeluj u Otvorenom proračunu

Otvoreni proračun je volonterski organizirani projekt, i sve je učinjeno od strane volontera. Mi se dakle moramo osloniti na vašu podršku bilo putem vašeg sudjelovanja, ili putem donacija, što omogućuje rad na projektu.

Kako se mogu pridružiti?

Poslovi na projektu Otvoreni proračun su različiti, postoje i materijalni, tehnički i zagovarateljski rad. Neki od primjera:

  • Prikupljanje podataka: Stupite u kontakt s državom, svojom županijskom, općinskom ili gradskom vlasti i pitajte ih za pružanje javnih financijskih podataka u strojno čitljivom obliku. Važno je da su podaci u tabličnom obliku, kao što su CSV ili Microsoft Excel, a ne kao PDF dokument. Detaljne upute o formatu možete pronaći ovdje.

  • Podijelite proračun: Otvoreni proračun pristupa javnim financijskim podacima na OpenSpending za prikazivanje hrvatskih javnih financija. Proračunski podaci trebali bi, dakle, prvenstveno biti prisutni na međunarodnom portalu otvorenih financija.

Kao uvod u integraciji financijskih podataka u Otvoreni proračun pogledajte OpenSpending vodič. Nakon što ste unijeli proračun na OpenSpending, obavijestite nas.

  • Vizualizacija i analiza: Otvoreni proračun pruža veliku arhivu proračunskih podatka koji se mogu lako prikazati, tumačiti i uspoređivati u različitim oblicima. Bilo bi nam drago ako doprinesete uzbudljivoj povijesti otvorenih podataka kroz analizu ili vizualizaciju hrvatskih proračuna.

  • Razvoj: stranica projekta Otvoreni proračun je, naravno, besplatan softver (pokriven MIT licencom) i može se dalje razvijati neovisno. Pozdravljamo nove mogućnosti, analizu i vizualizaciju oblika. Također možete pogledati Issue tracker za stavke gdje trebamo pomoć.

Pravila igre

Prilikom sudjelovanja u projektu Otvoreni proračun trebalo bi se pridržavati sljedećih načela:

  • Komuniciramo digitalno. Sve rasprave koje ne moraju nužno biti privatne, trebali bi se održati na javnoj mailing listi gdje će omogućiti i drugima da sudjeluju.

  • Mi nismo političari. Cilj projekta je podržati političke rasprave no ne pridajemo bilo kakvu političku pristranost.

  • Poziv za transparentnost. Iako za vizualizaciju nisu potrebni vrlo deljanji financijski podaci, tražimo objavljivanje što detaljnijih financijskih podataka. Zadržavamo pravo ukloniti vrlo agregirane proračunske podatke sa stranice.